Miasto Świebodzice zaprasza mieszkańców do kompostowania. Władze pragną wprowadzić praktykę z Unii Europejskiej, która stała się tam od wielu lat trendem.

Coraz więcej gmin w trosce o środowisko zachęca mieszkańców do ograniczenia składowania odpadów biodegradowalnych i zakładania własnych przydomowych kompostowników. Istnieje bardzo dużo zalet takiego rozwiązania. 

Po pierwsze jest to ekologiczne i dobre dla środowiska. Po drugie można pozbyć się odpadów z ogrodu i gospodarstw domowych w sposób cywilizowany. Nie wyrzucamy na śmietnik, nie marnujemy. Według naukowców, z jednej tony odpadów biodegradowalnych można wyprodukować aż 300 do 400 kg kompostu! Po trzecie tworzy się darmowy nawóz dla roślin, zarówno domowych, jak i ogrodowych. 

Co można kompostować?

Należy pamiętać, że nie wszystko nadaje się do robienia nawozu. Oto lista produktów, które nadają się na kompost:

  • większość odpadów kuchennych i ogrodowych, takich jak: resztki owoców i warzyw, resztki roślinne,
  • rozgniecione skorupki z jaj,
  • fusy z kawy i herbaty, torebki herbaty
  • gałązki żywopłotów, ziemię z doniczek i skrzynek,
  • przekwitnięte kwiaty, liście,
  • skoszona trawa, nadziemne części chwastów,
  • niezadrukowany papier (papier śniadaniowy, chusteczki, serwetki, tektura, karton itp.),
  • słoma i siano,
  • popiół drzewny, trociny i kora drzewna.

Czego nie można kompostować?

  • owoców i warzyw z wyraźnymi objawami chorób, rośliny zaatakowane szkodnikami,
  • skórki owoców cytrusowych (obniżają aktywność mikroorganizmów w glebie), chwastów (które zawiązały już nasiona),
  • dużych, nierozdrobnionych gałęzi,
  • odchody zwierząt, mięsa i kości,
  • zadrukowanego i bielonego papieru,
  • popiołu z innego materiału niż drzewo,
  • drewno impregnowane
  • leki, olej jadalny, nabiał.

Czas na założenie swojego kompostownika. Powodzenia!