Miasto Świebodzice zaprasza mieszkańców do kompostowania. Władze pragną wprowadzić praktykę z Unii Europejskiej, która stała się tam od wielu lat trendem.
Coraz więcej gmin w trosce o środowisko zachęca mieszkańców do ograniczenia składowania odpadów biodegradowalnych i zakładania własnych przydomowych kompostowników. Istnieje bardzo dużo zalet takiego rozwiązania.
Po pierwsze jest to ekologiczne i dobre dla środowiska. Po drugie można pozbyć się odpadów z ogrodu i gospodarstw domowych w sposób cywilizowany. Nie wyrzucamy na śmietnik, nie marnujemy. Według naukowców, z jednej tony odpadów biodegradowalnych można wyprodukować aż 300 do 400 kg kompostu! Po trzecie tworzy się darmowy nawóz dla roślin, zarówno domowych, jak i ogrodowych.
Co można kompostować?
Należy pamiętać, że nie wszystko nadaje się do robienia nawozu. Oto lista produktów, które nadają się na kompost:
- większość odpadów kuchennych i ogrodowych, takich jak: resztki owoców i warzyw, resztki roślinne,
- rozgniecione skorupki z jaj,
- fusy z kawy i herbaty, torebki herbaty
- gałązki żywopłotów, ziemię z doniczek i skrzynek,
- przekwitnięte kwiaty, liście,
- skoszona trawa, nadziemne części chwastów,
- niezadrukowany papier (papier śniadaniowy, chusteczki, serwetki, tektura, karton itp.),
- słoma i siano,
- popiół drzewny, trociny i kora drzewna.
Czego nie można kompostować?
- owoców i warzyw z wyraźnymi objawami chorób, rośliny zaatakowane szkodnikami,
- skórki owoców cytrusowych (obniżają aktywność mikroorganizmów w glebie), chwastów (które zawiązały już nasiona),
- dużych, nierozdrobnionych gałęzi,
- odchody zwierząt, mięsa i kości,
- zadrukowanego i bielonego papieru,
- popiołu z innego materiału niż drzewo,
- drewno impregnowane
- leki, olej jadalny, nabiał.
Czas na założenie swojego kompostownika. Powodzenia!